Energian hintakriisi

Eurooppaan iski syksyllä energian hintakriisi, joka aiheutui maakaasun huimasta hinnan noususta (jopa yli 500 %). Euroopassa maakaasulla lämmitetään asuntoja, valmistetaan ruokaa ja tehdään myös sähköä. Maakaasun hinnannousu heijastui myös meille Nord Pool -alueen sähkömarkkinaan ja Suomenkin sähkön hintaan.

Hintakriisi vaikuttaa vahvimmin alkuvuoden 2022 ensimmäisiin kuukausiin. Sen jälkeen tilanne alkaa helpottamaan.

Kuva kvartaalituotteiden (3 kk) hinnoista vuosilta 2022 ja 2023:

Taustaa hinnan nousulle:

– Kaiken juurisyy hintojen nousulle taitaa olla korona. Eurooppa ei osannut arvioida oikein maakaasun kulutusta eikä saanut täytettyä maakaasuvarantojansa täyteen talven varalle. Talvi alkoi aikaisemmin ja kylmempänä kuin edellisinä vuosina. Myös kivihiilivoimalaitosten huollot olivat venyneet koronarajoitusten sekä erilaisten sulkujen ja varotoimien vuoksi.

– Pohjoismaissa kevät oli vähäsateinen ja kesä jatkui vähäsateisena lokakuuhun asti. Lokakuun runsaat sateet eivät riittäneet korjaamaan Etelä-Norjan vesivajetta.

– Vuoden 2021 päästöoikeuksien määrää leikattiin ja hinnan arvioitiin nousevan noin 30 €/MWh, mutta hinta onkin noussut jo 70 – 90 €/MWh.

Positiivistakin vaikutusta hinnan alennukseen on näkyvissä:

– Olkiluoto3 käynnistettiin 21.12.2021 ja sähköä verkkoon tulee 21.päivä tammikuuta. Helmi-maaliskuussa sähköntuotanto vastaa yhtä Loviisan vanhan ydinvoimalan tehoa (480 MW) ja huhtikuussa voimalan pitäisi olla jo täydellä teholla toiminnassa (1 600 MW). Tämä on nopein vaikuttaja Suomen hintaan. Aluehintaerotuotteiden hinta pitäisi painua lähemmäs 0 €/MWh.

– Tuulivoimaa on tullut ja tulee paljon lisää.

Yhdessä tuulivoiman lisäyksen ja Olkiluoto3 ydinvoimalan kanssa, Suomesta pitäisi tulla omavarainen sähköntuotannossa jo vuosina 2023-2024.

Vaikka sähkön hinnannousu jäisikin lyhytaikaiseksi, niin sillä on vaikutusta jatkossa sähkön hintaan. Epävarmuus jää markkinoille pitkäksi aikaa ja korkeat vaihtelut päivä- ja yöhinnoissa tulevat nostamaan myyjien marginaaleja monta euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *