Energiakriisi väistyy

Sähkömarkkina on ollut kriisissä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheutti energiakriisin Euroopassa. Venäjä vähensi putkikaasun toimitusta Eurooppaan, joka sai aikaan huolen maakaasun saatavuudesta. Maakaasun toimitusten kutistuessa, kaikkien fossiilisten voimalapolttoaineiden hinnat nousivat korkeiksi.

Tämä näkyi ennen kaikkea sähkömarkkinoilla hintakriisinä. Sähkönhinnan suojaustuotteiden hinnat nousivat nousemistaan, ja sähkön tuntikohtaiset spot-hinnat kohosivat sähköpörssissä huippukorkeiksi. Sähkönmyyjät lisäsivät vielä omiin myyntimarginaaleihin ison sähköpulan pelkokertoimen.

Onneksi sää on tänä talvena suosinut sähkönkuluttajia. Joulukuun puolivälin jälkeen Euroopassa ja koko Pohjolassa sää on ollut harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lauhaa. Lämmin ja leuto sää on vähentänyt energiankulutusta. Pelätty energiapula, sähkön korkea hinta ja sähkön säästökampanjat ovat saaneet sähkönkäyttäjät säästämään sähköä.

Nord Pool -alueen sähköntuotanto on ollut alkutalven tuulivoimaloiden lapojen jäätymisongelmien jälkeen lähes normaalilla tasolla. Vesivoimaa on vähän säästettykin talven kovien pakkaspäivien varalle.

Tuulivoimatuotanto on ollut jopa runsasta. Pohjoismaissa tehtiin tammikuussa tuulivoimatuotannossa uusi kuukausiennätys, yli 10 TWh. Se vastaa noin 8 kpl valmistuvan Olkiluoto 3 ydinvoimalan sähköntuotantoa, ja oli 3,4 TWh enemmän kuin Suomen ja Ruotsin yhteinen tammikuun ydinvoimaloiden sähköntuotanto.

Suomessa kauan odotettu Olkiluoto 3 ydinvoimalan sähköntuotanto on edelleen testivaiheessa. Säännöllisen tuotannon ennustetaan alkavan maaliskuun puolivälissä. Usko sen toimintaan on vaikuttanut Suomen aluehintaan, sillä se on hinnoiteltu pääosin kalliin maakaasutuotannon mukaan.

Euroopassa maakaasun käyttö lämmityksessä on vähentynyt lauhan sään vuoksi huomattavasti, ja siellä maakaasuvarastot ovat vieläkin lähes täysiä. Sähkön hinnansuojauksessa käytettävien johdannaistuotteiden hinnat ovat laskeneet Saksassa, ja myös Nord Pool -alueella. Nyt voi jo sanoa, että tänä talvena Euroopassa ei tullut energiapulaa. Sähkönhinta tulee laskemaan kevään aikana lähes samalle tasolle kuin se oli ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *